Osteopathie

Lichaam benaderen als één geheel

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel en weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden.

Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden, in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie.

os1
os2

Manuele geneeswijze

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten en gewrichten. Osteopathie is een veilige behandelvorm die zich richt op de bewegingen van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels. Een osteopaat kijkt anders naar uw klacht en zal verder kijken dan de plaats waar u uw klachten aangeeft. De verschillende systemen in het lichaam werken samen om het lichaam gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest.

Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en helpt zo het lichaam te herstellen.

Herstel van de beweging

Door het herstel van de beweging kan het lichaam weer optimaal functioneren en vermindert of verdwijnt de pijn. Een behandeling door een osteopaat zorgt vaak voor grote opluchting.

Een osteopaat komt vaak in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven.’ Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, maag- en darmklachten, zwangerschapsklachten, hoofdpijn en migraine enz. Ook als men het niet meer weet, of onderzoeken niks bijzonders laten zien, kan een osteopaat mogelijk helpen. Denk hierbij aan klachten als prikkelbaredarmsyndroom, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, pijn op de borst, benauwdheid, enz. Tijdens het behandelen kijkt de osteopaat naar het lichaam als een geheel, in plaats van zich te richten op allerlei individuele onderdelen van het lichaam.

Het lichaam werkt ook echt als een geheel. De osteopaat probeert dan ook om het lichaam in balans te brengen. De osteopaat kunt u doorverwijzen naar een specialist als hij van mening is dat de klachten dusdanig erg zijn dat er nader onderzoek nodig is.

os3